Erfarenhet som är prövad och dokumenterad

0
1524

Frågar man Skolverket vad beprövad erfarenhet egentligen är så låter det så här: “För att en erfarenhet ska kunna kallas beprövad så måste den vara prövad, dokumenterad och genererad under en längre tidsperiod och av många”. Så skriver Eva Minten på Skolverket i en skrift på ämnet som Lunds Universitet har gett ut i samarbete med Skolverket.

Sådan erfarenhet byggs i verksamheten och av professionen. Den är precis lika relevant som akademiskt framtagen kunskap. Man kan alltså komma fram till att något helt annat fungerar i den egna skolan än det som forskare i andra länder har rekommenderat. Det är då inga problem, så länge man är många som har prövat och dokumenterat det hela under längre tid.

Vad Skolverket inte skriver mycket om är hur detta ska gå till i praktiken. Det enda man får från Eva Minten på Skolkverket i hur-frågan är följande mening: “en idé prövas av en person (erfarenhet), denna idé prövas sedan av flera kollegor, en grupp, genom gemensam reflektion och dokumentation (prövad erfarenhet), slutligen prövas samma idé av flera grupper och dokumenteras samt systematiseras för att kunna föras vidare (beprövad erfarenhet).”

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here