FORSKNINGS- OCH UTVECKLINGSPROGRAM 2021-23
Vetenskaplig skola - på riktigt
I november 2020 inledde sju parter tillsammans en spännande resa för att utforska vilka kvalitetseffekter det ger när skolforskning integreras med lärares vardagsarbete på riktigt. Parter som deltar är Chalmers, Studentlitteratur, Uddevalla kommun, Åstorps kommun, Hässleholms kommun, Fridaskolorna och Me Analytics. Nedan ges en översikt över lärdomar hittills, samt vilket stöd som ges deltagande skolhuvudmän.
LÄRDOMAR HITTILLS I FoU-PROGRAMMET
VV-metoden kan användas för att bepröva innehåll i Skolverkets lärportal
Digital datadriven dialog effektiviserar nulägesanalyser
SKA + lokalt utvecklingsarbete behöver sammansmälta i en metod
En trappstegsmodell förtydligar de olika stegen i lärares lärande
Svag analysförmåga är en akilleshäl i SKA-arbetet
STÖD TILL DELTAGARE I FoU-PROGRAMMET
Här beskrivs alla stödaktiviteter som just nu sker inom ramen för FoU-programmet. Om du är anställd hos någon av deltagarna är du välkommen att anmäla dig till valfri aktivitet nedan. Tanken med aktiviteterna är att många olika roller kan vara med, utifrån behov och intresse. Ingen är med på allt, men många kan vara med på något. Länk till digitala möten skickas ut till samtliga anmälda dagen före mötet.
Sprid gärna länken till denna sida internt i er organisation!
Öppen handledning kring vetenskapliga arbetssätt
Varannan onsdag 13-14.30 udda veckor är det öppen digital handledning kring lärares vetenskapliga metodik i skolan. Metodforskaren Martin Lackéus på Chalmers svarar på frågor samt går igenom olika aspekter av värdeskapande vetenskapande som är den vetenskapliga metod som används i FoU-programmet. Diskussion förs också kring olika frågeställningar som just nu är aktuella för deltagarna. Målgrupp är forskningsledare, skolledare, lärledare på skolor / förskolor, samt lärare som agerar i rollen som förändringsledare. Dessa öppna handledningar kombineras med fördel med läsning av handboken "Den vetenskapande läraren".
Anmälan sker senast måndagen innan via mail till martin.lackeus@chalmers.se
Öppen handledning kring IT-stödet LoopMe
Varannan onsdag 13-14.30 jämna veckor är det digital handledning kring LoopMe, som är ett IT‐stöd skräddarsytt för den vetenskapliga metoden värdeskapande vetenskapande. LoopMe ingår som ett obligatoriskt inslag i FoU-programmet. IT‐stöd har visat sig vara en nödvändig förutsättning för att uppnå vetenskaplig skola på riktigt, och används i programmet också för att samla in data som utgör vetenskaplig evidens för olika effekter. LoopMe-experten Carin Sävetun svarar på frågor, visar olika funktioner och diskuterar kring det som för närvarande pågår hos deltagarna. Målgrupp är forskningsledare, skolledare, lärledare på skolor / förskolor, samt lärare som agerar i rollen som förändringsledare.
Anmälan: carin@meanalytics.se senast måndagen innan
Erfarenhetsutbyte varje månad
Varje månad har vi ett nytt tema för erfarenhetsutbyte. Vi träffas digitalt en onsdag kl 9-11 i mitten av varje månad med start i november 2020. Målgrupp är förändringsledare, skolledare och skolchefer. Anmälan sker genom mail till carin@meanalytics.se senast en vecka i förväg
Nedan ser ni teman och tider för de första fem träffarna:
Halvårskonferens på Chalmers
Varje halvår träffas nyckelpersoner i programmet för erfarehetsutbyte fysiskt på Chalmers (om situationen tillåter), upp till tre från varje deltagande skolhuvudman. Första träffen kommer ske på Chalmers någon gång i april/maj 2021. Exakt datum sätts inom kort. Anmälan sker till carin@meanalytics.se senast en vecka i förväg.
Individuell handledning
Deltagare hos varje skolhuvudman kan när som helst boka in en individuell handledning med lämplig person hos Me Analytics eller Chalmers. Det kan röra uppstartsfrågor för enskild skolenhet, arbete med innehållspaket, dialog kring vetenskaplig metod, bokning av presentationer / diskussioner på plats hos en deltagande skolhuvudman.
Anmälan/dialog: carin@meanalytics.se