Arbeta systematiskt

0
1090

Att arbeta systematiskt kan innebära att alla i en grupp prövar samma idé eller pedagogiska tanke, men på sitt egna sätt i den unika situationen man är i. Sedan följer man upp hur det gick. En sådan systematik kräver samordning och därmed organisering. Det kräver också att man följer en process som är tydlig och att man arbetar i någorlunda takt med varandra.

Den vetenskapliga basen i att arbeta systematiskt är att man prövar en och samma sak på många ställen, och sedan följer upp resultatet. Vanligtvis brukar forskning anses vara bättre utförd ju fler ställen man prövat något på, men riktigt så enkelt är det inte. Men det kan ändå sägas vara en god tumregel att se till att man har prövat något på relativt många ställen. Vad som är “många” kan variera utifrån situation och perspektiv. Minst 10 olika ställen får nog anses vara ett minimum i många sammanhang, även om det finns dem som anser att ett ställe räcker, och dem som anser att inte ens 100 eller 1000 ställen räcker.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here